Please reload

Senaste inlägg

Vandringsskorna - vännerna i vått och torrt

June 11, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Vandringsskorna - vännerna i vått och torrt

June 11, 2018

 

Skall du göra en investering inför vandringsresan rekommenderar vi att du satsar på ett par vandringsskor eller kängor.

 

De är ordentligt uppbyggda, ger fint stöd för foten och är motståndskraftiga mot väta. Det finns flera modeller att välja på. Sko eller känga kan vara en smaksak. Kängan ger mer stöd för ankeln vilket kan kännas skönt.

 

Köp gärna ½ till en storlek större än vad du brukar så får du plats med dubbla strumpor och utrymme för fötterna som kan svullna lite av längre vandring. Gymnastikskor rekommenderar vi inte att vandra i även att en del använder det. Gå gärna till en eller ett par fackbutiker som har kunnig personal på området så får du proffs hjälp.

 

Eva vandrar i hårda kängor ungefär som bilden ovanför och jag Mia i Salomon´s lite mjukare gortex kängor. Vi är båda väldigt nöjda med våra enskilda val. Vi har haft våra kängor på alla våra vandringar under 6 år på Soulwalk längs El Camino leden i Spanien där vandrar vi drygt 11 mil varje tillfälle, unde  Soultime veckan på Azorerna där vi vandrar flera dagar och såklart på våra vandringar Recharge i Sverige. 

 

 

Dåligt utprovade skor/kängor är den vanligaste orsaken till fotskador. Dina skor/kängor bör vara så långa att hela foten, sula och två par strumpor får plats i dem då du går. En fingerbredds utrymme framför tåspetsen är lämpligt då fötterna sväller vid värme och belastning. Skon/kängan bör också vara så bred att tårna inte pressas mot varandra. Tänk på att om hälkappan är för lös så får du lätt skavsår. Sulan bör vara tjock, kraftig och mönstrad. Skorna ska sitta stadigt, ge stadga i sidled men inte hindra böjligheten framåt. Undvik täta skor.
 

Gå in dina kängor så snart du kan och med de strumpor/sockor du tänker använda. Det minskar risken för blåsor. 
Att använda en tunnare innerstrumpa tillsammans med en lite tjockare ytterstrumpa minskar tendenser till skavsår, eftersom de dubbla lagren dämpar friktionen, gärna båda paren i ull.  

Tips: Försvarets hudsalva kan du med fördel använda vid t ex skavsår och förhårdnader. Ha gärna talk i strumporna som absorberar väta och minskar svett. 

 

Ge dig och dina fötter riktigt bra förutsättningar genom att investera i ett par vandringsskor och ni har många fina vandringsäventyr att se fram emot tlllsammans.

Superlycka till!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Följ oss
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • White Facebook Icon

© 2016 by Inspired Life